Logo BIP Logo ePUAP
Biuletyn Informacji Publicznej
herb jednostki
Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych w Szczecinie

Informacja zbiorcza o wynikach kontroli planowej w zakresie jakości handlowej wyrobów garmażeryjnych oferowanych luzem - IV kwartał 2023r.

Skontrolowano łącznie 5 podmiotów w detalu, oferujących do sprzedaży wyroby garmażeryjne luzem. Nieprawidłowości stwierdzono w 3 podmiotach, co stanowi 60 % skontrolowanych podmiotów.

Łącznie kontrolą objęto w zakresie:

z czego zakwestionowano

  1. Wyniki kontroli

Ogółem na etapie sprzedaży detalicznej zbadano

z czego zakwestionowano 12 partii wyrobów garmażeryjnych w zakresie oznakowania o łącznej masie 24,84 kg, w tym:

  • 8 partii pierogów bezmięsnych o łącznej masie 13,07 kg,
  • 2 partie pierogów mięsnych o łącznej masie 3,17 kg,
  • 1 partię innych wyrobów garmażeryjnych bezmięsnych (pasztecików) o masie 4,10 kg,
  • 1 partię wyrobów garmażeryjnych (gołąbków) o masie 4,50 kg.

Do badań laboratoryjnych pobrano 3 partie wyrobów garmażeryjnych o łącznej masie 9,05 kg w zakresie:

  • cech organoleptycznych - 1 partię pierogów mięsnych o masie 2,05 kg,
  • parametrów fizykochemicznych - 3 partie wyrobów garmażeryjnych o łącznej masie 9,05 kg,

nie stwierdzając w badanym zakresie nieprawidłowości.

Kontrolą prawidłowości znakowania objęto 24 partie wyrobów garmażeryjnych oferowanych luzem o łącznej masie 42,08 kg, z czego zakwestionowano 12 partii o łącznej masie 24,84 kg,

Nieprawidłowości polegały na:

  • całkowitym brak wykazu składników w miejscu dostępnym bezpośrednio konsumentowi finalnemu – 8 partii,
  • nie podano wykazu składników, składnika złożonego margaryny, używanej do produkcji ciasta – 2 partie,
  • w wykazie składników pominięto składnik "woda" i podano nieprawidłową kolejność wagową składników w momencie ich użycia, składnik "słonina", powinien znajdować się po składniku "cebula i mięso wieprzowe" - 1 partia,
  • nierzetelnie podano informacje dotyczące wykazu składników, informacje podane przez producenta różniły się od informacji podanej w miejscu dostępnym bezpośrednio konsumentowi finalnemu tj. nierzetelnie podano pełną nazwę składnika głównego "kapusty", podano "kiszona", a winno być "świeża biała"- 1 partia,
  • podmianie asortymentowej tj. do produkcji pierogów zadeklarowany był ser Feta podczas gdy do produkcji używany był ser Favita sałatkowo-kanapkowy, co stanowi o zafałszowaniu produktu – 1 partia.

 

  1. Zastosowane sankcje

W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami wojewódzki inspektor JHARS w Szczecinie:

  • skierował 2 zalecenia pokontrolne do przedsiębiorców wzywające do usunięcia stwierdzonej nieprawidłowości,
  • wszczął 2 postępowania administracyjnych z ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych zmierzających do wymierzenia kary pieniężnej,
  • skierował 2 informację do PPIS z uwagi, iż przy oferowanych do sprzedaży konsumentowi finalnemu wyrobów garmażeryjnych, nie podano wykazu składników z uwzględnieniem informacji o substancjach powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.

Ponadto:

  • zostanie skierowane zalecenie pokontrolne do przedsiębiorcy wzywające do usunięcia stwierdzonych nieprawidłowości,
  • zostaną wszczęte 2 postępowania administracyjne z ustawy o jakości artykułów rolno-spożywczych zmierzające do wymierzenia kary pieniężnej (jakość i zafałszowanie).

Metadane - wyciąg z rejestru zmian

Akcja Osoba Data
Dodanie dokumentu: Danuta Karżel 22-11-2023 12:55
Osoba, która wytworzyła informację lub odpowiada za treść informacji: Danuta Karżel 22-11-2023
Ostatnia aktualizacja: - 22-11-2023 12:55