Logo BIP Logo ePUAP
Biuletyn Informacji Publicznej
herb jednostki
Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych w Szczecinie

Informacja zbiorcza o wynikach kontroli planowej w zakresie jakości handlowej przetworów owocowych i warzywnych I kw 2023 r.

Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Szczecinie

Numer sprawy KO.8221.61.2023 z dnia 12.04.2023 r.

Informacja zbiorcza o wynikach kontroli planowej w zakresie jakości handlowej przetworów owocowych i warzywnych - I kw. 2023r.

  1. Zakres kontroli

Skontrolowano łącznie 5 podmiotów na etapie sprzedaży detalicznej konsumentowi finalnemu i we wszystkich sklepach stwierdzono nieprawidłowości (co stanowi 100% skontrolowanych podmiotów).

Łącznie kontrolą objęto 20 partii przetworów owocowych i warzywnych o łącznej masie 162,971 kg w zakresie:

  • cech organoleptycznych – 14 partii przetworów owocowych i warzywnych o łącznej masie 149,361 kg
  • parametrów fizykochemicznych – 14 partii przetworów owocowych i warzywnych o łącznej masie 149,361 kg
  • znakowania - 20 partii przetworów owocowych i warzywnych o łącznej masie 162,971 kg,

z czego zakwestionowano łącznie 9 partii produktów (tj. 45 % partii) o łącznej masie 90,873 kg, w zakresie:

  • parametrów fizykochemicznych - 5 partii przetworów owocowych i warzywnych o łącznej masie 53,92 kg,
  • znakowania 4 partie przetworów owocowych i warzywnych o łącznej masie 36,953 kg.
  1. Wyniki kontroli

Ogółem na etapie sprzedaży detalicznej zbadano 20 partii przetworów owocowych i warzywnych o łącznej masie 162,971 kg, w tym:

  • 7 partii warzyw w zalewach o łącznej masie 35,85 kg
  • 3 partie oliwek o łącznej masie 9,74 kg,
  • 6 partii owoców w zalewie o łącznej masie 103,395 kg,
  • 1 partię konfitury o masie 4,906 kg,
  • 3 partie masła orzechowego o łącznej masie 9,08 kg,

 

z czego zakwestionowano 9 partii  przetworów owocowych i warzywnych o łącznej masie 90,873 kg, w tym:

  • 3 partie warzyw w zalewach o łącznej masie 15,9 kg (w zakresie parametrów fizykochemicznych),
  • 2 partie oliwek o łącznej masie 6 kg (1 partia o masie 2,76 kg w zakresie parametrów fizykochemicznych oraz 1 partia o masie 3,24 kg w zakresie oznakowania),
  • 3 partie owoców w zalewie o łącznej masie 64,067 kg (1 partia o masie 35,26 kg w zakresie parametrów fizykochemicznych oraz 2 partie o łącznej masie 28,807 kg w zakresie oznakowania ),
  • 1 partię konfitury o masie 4,906 kg (w zakresie oznakowania).

2.1. Cechy organoleptyczne

Kontrolą objęto 14 partii przetworów owocowych i warzywnych o łącznej masie 149,361 kg nie stwierdzając w badanym zakresie nieprawidłowości.

2.2. Parametry fizykochemiczne

Kontrolą objęto 14 partii przetworów owocowych i warzywnych o łącznej masie 149,361 kg, z czego zakwestionowano 5 partii o łącznej masie 53,92 kg, z uwagi na zaniżoną masę odcieknietych owoców/warzyw w tym:

  1. 3 partie warzyw w zalewach o łącznej masie 15,9 kg tj.:
  • 1 partia Pomidory bez skórki w soku pomidorowym, produkt pasteryzowany 400 g, wielkość partii zastanej 9,6 kg,  nie spełnia wymagań oznakowania produktu pod względem masy odciekniętych warzyw – x1. Nieprawidłowy wynik pomiaru masy odciekniętych warzyw wyniósł  x1 = 220 ± 4  przy deklaracji 240 g
  • 1 partia Papryczki chili, ostre, zielone i czerwone w zalewie, produkt pasteryzowany a’ 320 g, wielkość partii zastanej 2,88 kg, nie spełnia wymagań oznakowania produktu pod względem masy odciekniętych warzyw – x1, x2 nawet po uwzględnieniu niepewności pomiaru. Nieprawidłowe wyniki pomiaru masy odciekniętych warzyw wyniosły  x1= 175g ± 3, x2= 173g ± 3 przy deklaracji 180 g
  • 1 partia Imbir różowy krojony w zalewie a’ 190 g wielkość partii zastanej 3,42 kg, nie spełnia wymagań oznakowania produktu pod względem masy odciekniętych warzyw – x3, nawet po uwzględnieniu niepewności pomiaru. Uzyskano wynik x3 – 103 ±2 g przy deklaracji w oznakowaniu 110 g (wniosek o badanie wtórnika)
  1. 1 partię oliwek o masie 2,76 kg tj.:
  • Oliwki zielone z pastą paprykową a’230 g , wielkość partii zastanej 2,76 kg, nie spełnia wymagań zawartych w oznakowaniu produktu pod względem masy odciekniętych warzyw -  x2, nawet po uwzględnieniu niepewności pomiaru. Masa odciekniętych warzyw  w próbce x2  oznaczono na poziomie 138 g przy niepewności pomiaru ± 2 g. Wymagania według oznakowania produktu wynosiły masa odciekniętych warzyw: 142 g
  1. 1 partię owoców w zalewie o masie 35,26 kg tj.:
  • Brzoskwinie połówki w delikatnym słodkim syropie, produkt pasteryzowany a’ 820 g, wielkość partii zastanej 35,26 kg, nie spełnia wymagań oznakowania produktu pod względem masy odciekniętych owoców, nawet po uwzględnieniu niepewności pomiaru. Uzyskano wyniki:  x1 – 454 ±8 g, x2 – 382 ± 6 g, x3 – 431 ±7 g przy deklaracji w oznakowaniu 480 g
    1. Znakowanie

Kontrolą objęto 20 partii przetworów owocowych i warzywnych o łącznej masie 162,971 kg, z czego zakwestionowano 4 partie przetworów owocowych i warzywnych o łącznej masie 36,953 kg, w tym:

  • 1 partię oliwek o masie 3,24 kg,
  • 2 partie owoców w zalewie o masie 28,807 kg,
  • 1 partię konfitury o masie 4,906 kg.

Stwierdzając nieprawidłowości w przypadku:

  1. oliwek :
  • poprzedzeniu oznakowania ilości nominalnej towaru paczkowanego dodatkowym nieprawidłowym  zapisem „waga” zamiast "masa netto",
  • nie podanie w nazwie środka spożywczego, albo bezpośrednio przy niej lub w wykazie składników w powiązaniu z danym składnikiem % zawartości oliwek oraz % zawartości czosnku;
  1. owoców w zalewie:
  • w oznakowaniu  Brzoskwinie połówki w lekkim syropie a’ 680 g nie wskazano właściwości, które sprawiają, że syrop staje się „lekkim”, (poprzez obniżoną zawartość cukrów). Porównanie dokonuje się do żywności należącej do tej samej kategorii żywności, z uwzględnieniem zakresu różnych rodzajów żywności w tej kategorii
  • w oznakowaniu Plastry ananasa w soku ananasowym, produkt pasteryzowany a’ 227 g, nieprawidłowo oznaczono datę minimalnej trwałości, stosując sformułowanie „najlepiej spożyć przed końcem”, a następnie podano dzień, miesiąc i rok
  1. konfitury
  • w oznakowaniu Konfitura brzoskwiniowa o obniżonej zawartości cukru, produkt pasteryzowany a’ 446 g, w oświadczeniu żywieniowym porównawczym nie podano informacji o różnicy w ilości danego składnika odżywczego (dot. cukru) lub wartości energetycznej, gdy porównanie dotyczy tej samej ilości żywności w stosunku do artykułów spożywczych tej samej kategorii. Porównanie dokonuje się do żywności należącej do tej samej kategorii żywności, z uwzględnieniem zakresu różnych rodzajów żywności w tej kategorii.
  1. Identyfikowalność towarów i źródła ich pochodzenia

W trakcie przeprowadzonych kontroli kontrolowani przedsiębiorcy okazali niezbędne dokumenty pozwalające na identyfikację dostawców i produktów. W badanym zakresie nieprawidłowości nie stwierdzono.

  1. Aktualność minimalnych okresów przechowywania

Sprawdzono aktualność dat minimalnej trwałości do spożycia/terminy przydatności do spożycia oferowanych do sprzedaży przetworów owocowych i warzywnych nie stwierdzając w badanym zakresie nieprawidłowości.

  1. Obowiązek znakowania w języku polskim

Wszystkie zbadane przetworów owocowych i warzywnych były oznakowane w języku polskim.

  1. Znakowanie przetworów owocowych i warzywnych jako „wolne od GMO”

Poddane kontroli partie przetworów owocowych i warzywnych nie posiadały oznakowania jako wolnych od GMO.

  1. Znakowanie przetworów owocowych i warzywnych jako żywności genetyczne zmodyfikowanej GMO.

W trakcie kontroli nie stwierdzono wprowadzenia do obrotu przetworów owocowych i warzywnych znakowanych jako żywności genetycznie zmodyfikowanej.

  1. Produkty ekologiczne i produkty oznaczone chronioną nazwą pochodzenia, chronionym oznaczeniem geograficznym lub gwarantowaną tradycyjną specjalnością

W wyniku przeprowadzonej kontroli jakości handlowej przetworów owocowych i warzywnych na etapie sprzedaży detalicznej skontrolowano:

  • 1 partię warzyw w zalewie (Pomidory suszone w oliwie BIO a'330 g) o masie 0,99 kg w zakresie znakowania,

nie stwierdzając w badanym zakresie nieprawidłowości.

Podczas przeprowadzonych kontroli nie stwierdzono wyrobów oferowanych do sprzedaży z oznakowaniem sugerującym, że produkt posiada zarejestrowaną nazwę jako chronioną nazwę pochodzenia (ChNP), chronione oznaczenie geograficzne (ChOG) lub gwarantowaną tradycyjną specjalność (GTS).

  1. Kontrola warunków składowania i przechowywania

W kontrolowanych podmiotach warunki składowania przetworów owocowych i warzywnych zapewniały zachowanie ich właściwej jakości handlowej. Stan kontrolowanych pomieszczeń nie budził zastrzeżeń.

  1. Zastosowane sankcje

W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami wojewódzki inspektor JHARS w Szczecinie:

  • wszczął 4 postępowania administracyjne z ustawy o jakości artykułów rolno-spożywczych zmierzających do wymierzenia kary pieniężnej
  • wydał 1 decyzję wymierzającą karę pieniężną w łącznej kwocie 500,00 zł w związku z wprowadzeniem do obrotu artykułu rolno – spożywczego niespełniającego wymagań jakości handlowej
  • skierował 2 zalecenia pokontrolne do przedsiębiorcy wzywające do usunięcia stwierdzonej nieprawidłowości

Ponadto

  • zostaną skierowane 3 zalecenia pokontrolne do przedsiębiorców wzywające do usunięcia stwierdzonej nieprawidłowości

Metadane - wyciąg z rejestru zmian

Akcja Osoba Data
Dodanie dokumentu: Danuta Karżel 27-07-2023 11:59
Osoba, która wytworzyła informację lub odpowiada za treść informacji: Danuta Karżel 12-04-2023
Ostatnia aktualizacja: Danuta Karżel 11-08-2023 12:31