Logo BIP Logo ePUAP
Biuletyn Informacji Publicznej
herb jednostki
Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych w Szczecinie

Informacja zbiorcza o wynikach kontroli planowej w zakresie kontroli jakości handlowej koncentratów spozywczych II kw 2023 r.

Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Szczecinie

numer sprawy KO.8221.56.2023 z dnia 7 lipca 2023 r

Informacja zbiorcza o wynikach kontroli planowej w zakresie kontroli jakości handlowej koncentratów spożywczych (II kwartał 2023r.)

  1. Zakres kontroli

Skontrolowano łącznie 8 przedsiębiorców prowadzących działalność gospodarczą na etapie sprzedaży detalicznej konsumentowi finalnemu. Nieprawidłowości nie stwierdzono.

Łącznie kontrolą objęto 17 partii koncentratów spożywczych o łącznej masie/objętości 106,39 kg/l w zakresie:

  • cech organoleptycznych – nie badano,
  • parametrów fizykochemicznych – 6 partii koncentratów spożywczych o łącznej masie/objętości 48,11 kg/l,
  • znakowania - 17 partii koncentratów spożywczych o łącznej masie/objętości 106,39 kg/l.
  1. Wyniki kontroli

Ogółem na etapie sprzedaży detalicznej zbadano 17 partii koncentratów spożywczych o łącznej masie/objętości106,39 kg/l, (w tym: 10 partii majonezów o łącznej masie/objętości 86,49 kg/l,  6 partii musztardy o łącznej masie 17,40 kg, 1 partię sosu majonezowego o objętości 2,5 l), nie stwierdzając w badanym zakresie nieprawidłowości.

Cechy organoleptyczne

W powyższym zakresie nie badano koncentratów spożywczych.

Parametry fizykochemiczne

Kontrolą objęto 6 partii koncentratów spożywczych o łącznej masie/objętości 48,11 kg/l( w tym: 4 partie majonezów o łącznej masie/objętości 41,37 kg/l, 2 partie musztardy o łącznej masie 6,74 kg). Nieprawidłowości w badanym zakresie nie stwierdzono.

Znakowanie

Kontrolą objęto 17 partii koncentratów spożywczych o łącznej masie/objętości 106,39 kg/l, (w tym: 10 partii majonezów o łącznej masie/objętości 86,49 kg/l, 6 partii musztardy o łącznej masie 17,40 kg, 1 partię sosu majonezowego o objętości 2,5 l),

nie stwierdzając w badanym zakresie nieprawidłowości.

  1. Identyfikowalność towarów i źródła ich pochodzenia

W trakcie przeprowadzonych kontroli kontrolowani przedsiębiorcy okazali niezbędne dokumenty pozwalające na identyfikację dostawców i produktów. W badanym zakresie nieprawidłowości nie stwierdzono.

  1. Aktualność minimalnych okresów przechowywania

Sprawdzono aktualność dat minimalnej trwałości do spożycia/terminy przydatności do spożycia oferowanych do sprzedaży koncentratów spożywczych, nie stwierdzając w badanym zakresie nieprawidłowości.

  1. Właściwe warunki przechowywania

W kontrolowanych podmiotach warunki składowania koncentratów spożywczych zapewniały zachowanie ich właściwej jakości handlowej. Stan kontrolowanych pomieszczeń nie budził zastrzeżeń.

  1. Prawidłowość podawania masy netto produktu

Nieprawidłowości w badanym zakresie nie stwierdzono.

  1. Obowiązek znakowania w języku polskim

Wszystkie zbadane koncentraty spożywcze były oznakowane w języku polskim.

  1. Rzetelność informacji "Produkt Polski"

Nie stwierdzono na etapie sprzedaży detalicznej znakowania produktów – informacją „Produkt polski”. Natomiast 1 partia musztardy Dijon o masie 0,72 kg, posiadała informację „Polskie Supermarkety”.

  1. Weryfikacja dodatkowych deklaracji:
  • Znakowanie koncentratów spożywczych jako „wolne od GMO”

Poddane kontroli partie koncentratów spożywczych nie posiadały oznakowania jako wolnych od GMO.

  • Produkty ekologiczne i produkty oznaczone chronioną nazwą pochodzenia, chronionym oznaczeniem geograficznym lub gwarantowaną tradycyjną specjalnością

W badanych koncentratach spożywczych nie deklarowano w oznakowaniu ww. informacji.

  •  Deklaracja typu jaja z chowu ściółkowego lub z wolnego wybiegu

Na badany majonez z żółtkiem z jaja kurzego z chowu z wolnego wybiegu, producenta F., okazano oświadczenie wraz ze Specyfikacją wyrobu gotowego oraz Specyfikacją surowca tj.: żółtka w proszku wolny wybieg.

  1. Zastosowane sankcje

Sankcji karnych brak.

Metadane - wyciąg z rejestru zmian

Akcja Osoba Data
Dodanie dokumentu: Danuta Karżel 28-07-2023 08:54
Osoba, która wytworzyła informację lub odpowiada za treść informacji: Danuta Karżel 07-07-2023
Ostatnia aktualizacja: Danuta Karżel 11-08-2023 12:28