Logo BIP Logo ePUAP
Biuletyn Informacji Publicznej
herb jednostki
Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych w Szczecinie

Informacja zbiorcza o wynikach kontroli planowej w zakresie jakosci handlowej lodów - III kwartał 2023 r.

Skontrolowano łącznie 5 podmiotów wprowadzających do obrotu lody, w tym 3 podmioty, gdzie lody wytwarzane są na miejscu. Nieprawidłowości stwierdzono w 3 podmiotach, co stanowi 60 % skontrolowanych podmiotów.

 

Łącznie kontrolą objęto w zakresie:

  • cech organoleptycznych – 4 partie lodów;
  • parametrów fizykochemicznych – 4 partie lodów
  • znakowania 43 partie lodów,

z czego zakwestionowano

  • 20 partii lodów w zakresie oznakowania.

 

  1. Wyniki kontroli

Ogółem kontrolą objęto 43 partie lodów, w tym:

  • 31 partii lodów ze składnikiem mlecznym,
  • 12 partii sorbetów,

z czego zakwestionowano 20 partii lodów w zakresie oznakowania, w tym:

  • 16 partii lodów ze składnikiem mlecznym,
  • 4 partie sorbetów.

Do badań laboratoryjnych w zakresie cech organoleptycznych i parametrów fizykochemicznych pobrano 4 partie lodów (w tym 3 partie lodów ze składnikiem mlecznym oraz 1 partię sorbetów), nie stwierdzając w badanym zakresie nieprawidłowości.

 

Kontrolą prawidłowości znakowanie objęto 43 partie lodów, z czego zakwestionowano 20 partii lodów.

Nieprawidłowości polegały na tym, że w miejscu dostępnym dla konsumenta finalnego:

  • podano niezgodnie z prawdą dane w zakresie składu – 7 partii lodów ze składnikiem mlecznym;
  • w wykazie składników podano nazwę składnika tj.: masło kakaowe niezgodnie z obowiązującymi przepisami, gdyż nazwa „masło” zarezerwowana jest wyłącznie dla przetworów mlecznych – 4 partie lodów ze składnikiem mlecznym;
  • nazwa lodów „śmietana” wprowadzała w błąd co do właściwości środka spożywczego w szczególności co do jego składu, gdyż w udostępnionym konsumentom wykazie składników lodów „śmietana” w składniku złożonym tzw. bazie występował m.in. tłuszcz roślinny - 1 partia lodów ze składnikiem mlecznym
  • w wykazie składników substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji nie zostały podkreślone za pomocą pisma wyraźnie odróżniającego je od reszty wykazu składników –  8 partii (w tym 6 partii lodów ze składnikiem mlecznym oraz 2 partie sorbetów);
  • w wykazie składników nie rozpisano składnika złożonego o nazwie „pulpa z mango (mango) – 1 partia sorbetu;
  • nie podano wykazu składników wraz z uwzględnieniem produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji – 9 partii (w tym 7 partii lodów ze składnikiem mlecznym oraz 2 partie sorbetów).

 

  1. Zastosowane sankcje

W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami wojewódzki inspektor JHARS w Szczecinie:

  • wydał 2 decyzje wymierzającą karę pieniężną w kwocie 4000,00 zł w związku z wprowadzeniem do obrotu artykułu rolno – spożywczego zafałszowanego;
  • wydał 3 decyzje wymierzające karę pieniężną w łącznej kwocie 4000,00 zł w związku z wprowadzeniem do obrotu artykułów rolno – spożywczych niespełniających wymagań jakości handlowej;
  • skierował 3 zalecenia pokontrolne do przedsiębiorcy wzywające do usunięcia stwierdzonej nieprawidłowości.

 

Metadane - wyciąg z rejestru zmian

Akcja Osoba Data
Dodanie dokumentu: Danuta Karżel 19-10-2023 08:02
Osoba, która wytworzyła informację lub odpowiada za treść informacji: Danuta Karżel 19-10-2023
Ostatnia aktualizacja: Danuta Karżel 19-10-2023 08:03