Logo BIP Logo ePUAP
Biuletyn Informacji Publicznej
herb jednostki
Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych w Szczecinie

Informacja zbiorcza o wynikach kontroli planowej w zakresie jakości handlowej przetworów owocowych i warzywnych - III kwartał 2023 r.

Skontrolowano łącznie 8 podmiotów, w tym:

  • 6 sklepów detalicznych;
  • 2 producentów.

Nieprawidłowości stwierdzono w 1 podmiocie tj. u producenta, co stanowi 12,5% skontrolowanych podmiotów.

 

Łącznie kontrolą objęto w zakresie:

  • cech organoleptycznych – 7 partii przetworów owocowych i warzywnych o łącznej masie 222,136 kg,
  • parametrów fizykochemicznych partii przetworów owocowych i warzywnych o łącznej masie 227,40 kg,
  • znakowania 15 partii przetworów owocowych i warzywnych o łącznej masie 281,42 kg

z czego zakwestionowano

  • 1 partię przetworów warzywnych o masie 90 kg u producenta w zakresie oznakowania.

 

  1. Wyniki kontroli - DETAL

Ogółem na etapie sprzedaży detalicznej zbadano 13 przetworów owocowych i warzywnych o łącznej masie 91,42 kg, w tym:

  • 1 partię dżemów o masie 4,48 kg,
  • 2 partie kompotów o łącznej masie 5,56 kg,
  • 1 partię przecierów owocowych o masie 3,60 kg,
  • 1 partię warzyw kiszonych o masie 1,47 kg,
  • 5 partii warzyw konserwowych o łącznej masie 60,95 kg,
  • 3 partie warzyw marynowanych o łącznej masie 15,36 kg,

nie stwierdzając w badanym zakresie nieprawidłowości.

 

Do badań laboratoryjnych w zakresie:

  • cech organoleptycznych pobrano 5 partii przetworów owocowych i warzywnych o łącznej masie 32,136 kg,
  • parametrów fizykochemicznych pobrano 7 partii przetworów owocowych i warzywnych o łącznej masie 37,40 kg,

nie stwierdzając w badanym zakresie nieprawidłowości.

 

Kontrolą prawidłowości znakowania objęto 13 partii przetworów owocowych i warzywnych o łącznej masie 91,42 kg, nie stwierdzając w badanym zakresie nieprawidłowości.

 

  1. Wyniki kontroli - PRODUKCJA

Ogółem na etapie produkcji zbadano 2 partie przetworów warzywnych (kiszonek) o łącznej masie 190 kg, kwestionując 1 partię o masie produkcyjnej 90 kg w zakresie oznakowania.

Do badań laboratoryjnych w zakresie cech organoleptycznych i parametrów fizykochemicznych pobrano 2 partie przetworów warzywnych (kiszonek) o łącznej masie 190 kg, nie stwierdzając w badanym zakresie nieprawidłowości.

Kontrolą prawidłowości znakowania objęto 2 partie przetworów warzywnych (kiszonek) o łącznej masie 190 kg, z czego zakwestionowano 1 partię ogórka kiszonego -BIO na solance kołobrzeskiej 900g, wielkość partii produkcyjnej 90 kg z uwagi na brak uwidocznienia informacji na etykiecie w zakresie:

  • procentowej zawartości solanki kołobrzeskiej występującej w nazwie produktu,
  • wartości odżywczej.

Ponadto w oznakowaniu kwestionowanej partii ogórka kiszonego -BIO na solance kołobrzeskiej 900g, stwierdzono uwidocznienie na etykiecie produktu znaku graficznego "BEZ GMO", podczas gdy składnik tej żywności będący produktem pochodzenia roślinnego, nie został wpisany do wspólnotowego rejestru genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy prowadzonego przez Komisję Europejską.

 

  1. Zastosowane sankcje

W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami wojewódzki inspektor JHARS w Szczecinie wobec producenta zastosował następujące sankcje:

  • zostało wszczęte postępowanie administracyjne z art. 29 ust 1 pkt 2 ustawy o jakości handlowej,
  • zostanie skierowane zalecenie pokontrolne do przedsiębiorcy wzywające do usunięcia stwierdzonych nieprawidłowości,

zostanie wszczęte postępowanie administracyjne z ustawy o jakości artykułów rolno-spożywczych zmierzające do wymierzenia kary pie

Metadane - wyciąg z rejestru zmian

Akcja Osoba Data
Dodanie dokumentu: Danuta Karżel 19-10-2023 08:22
Osoba, która wytworzyła informację lub odpowiada za treść informacji: Danuta Karżel 19-10-2023
Ostatnia aktualizacja: - 19-10-2023 08:22