Logo BIP Logo ePUAP
Biuletyn Informacji Publicznej
herb jednostki
Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych w Szczecinie

Informacja zbiorcza o wynikach kontroli planowej w zakresie jakości handlowej dań i deserów oferowanych w parkach rozrywki i ZOO III kwartał 2023 r.

Skontrolowano łącznie 5 podmiotów wprowadzających do obrotu dania i desery w parkach rozrywki i ZOO. Nieprawidłowości stwierdzono w 3 podmiotach, co stanowi 60 % skontrolowanych podmiotów.

 

Łącznie kontrolą objęto w zakresie:

  • cech organoleptycznych –nie badano,
  • parametrów fizykochemicznych 2 partie burgerów,
  • znakowania – 46 partii dań i deserów,

z czego zakwestionowano:

  • 1 partię burgerów w zakresie parametrów fizykochemicznych,
  • 27 partii dań i deserów w zakresie oznakowania.

 

  1. Wyniki kontroli

Ogółem kontrolą objęto 46 partii dań i deserów, w tym:

  • 5 partii burgerów
  • 2 partie ciasta,
  • 17 partii dań obiadowych,
  • 4 partie frytek,
  • 2 partie hot-dogów,
  • 9 partii innych,
  • 6 partii pizzy,
  • 1 partię zapiekanek,

z czego zakwestionowano 28 partii dań i deserów w tym:

  • 1 partię burgerów w zakresie parametrów fizykochemicznych,
  • 27 partii dań i deserów w zakresie oznakowania.

Do badań laboratoryjnych z w zakresie parametrów fizykochemicznych pobrano 2 partie burgerów z czego zakwestionowano 1 partię hamburgera (wołowego) z uwagi na obecność specyficznego DNA dla danego rodzaju surowca pochodzenia mięsnego: wieprzowego, podczas gdy z deklaracja na etykiecie hamburgera wołowego w odniesieniu do składników mięsnych stanowi "Mięso wołowe 99%". Powyższe stanowi o zafałszowaniu ww. artykułu rolno-spożywczego.

Kontrolą prawidłowości znakowania objęto 46 partii dań i deserów oferowanych w parkach rozrywki , z czego zakwestionowano 27 partii dań i deserów
 

Nieprawidłowości polegały na tym, że:

  • w miejscu sprzedaży w miejscu dostępnym bezpośrednio konsumentowi finalnemu dla kontrolowanych frytek nie podano wykazu składników  – 1 partia;
  • w miejscu sprzedaży na wywieszce dotyczącej danego środka spożywczego lub w inny sposób, w miejscu dostępnym bezpośrednio konsumentowi finalnemu nie podano pełnego wykazu składników (w tym składników złożonych) z uwzględnieniem produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji – 22 partii;
  • brak poprzedzenia wykazu składników nagłówkiem "Składniki" – 6 partii;
  • pominięcie wykazu składników ciasta do pizzy – 4 partie;
  • brak wyszczególnienia składników składnika złożonego (sosu pomidorowego) – 4 partie.

Ponadto w przypadku 3 partii dań oferowanych do sprzedaży (sałatki greckiej, pizzy greckiej oraz pizzy cztery sery), podczas kontroli surowców stwierdzono podmianę asortymentową tzn. zamiast deklarowanego w wykazie składników „sera feta” w rzeczywistości dodawano

produkt o nazwie „Ser biały typu śródziemnomorskiego, sałatkowy w kostkach, w zalewie solankowej”, który w myśl przepisów unijnych nie jest serem feta.

Dodatkowo w przypadku pizzy cztery sery stwierdzono, że w wykazie składników kontrolowany deklaruje składnik o nazwie „PARMEZAN”, a w rzeczywistości dodaje produkt o nazwie opisowej „Mieszanka tartego sera podpuszczkowego. Min. 32% tłuszczu w suchej masie”, który posiada w swoim składzie ser podpuszczkowy (bez podania jego zwyczajowej nazwy) oraz 20% Grana Padano. W rzeczywistości „parmezan”, jest to nazwa potoczna używana w Polsce odnosząca się do sera „Parmigiano reggiano”, który podobnie jak ser „Grana Padano” należy do produktów oznaczonych chroniona nazwą pochodzenia (ChNP)

Powyższe stanowi o zafałszowaniu ww. artykułów rolno – spożywczych.

  1. Zastosowane sankcje

W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami wojewódzki inspektor JHARS w Szczecinie:

  • wydał 1 decyzję wymierzające karę pieniężną w kwocie 500,00 zł w związku z wprowadzeniem do obrotu artykułów rolno – spożywczych niespełniających wymagań jakości handlowej,
  • wszczął 2 postępowania administracyjne z ustawy o jakości artykułów rolno-spożywczych zmierzające do wymierzenia kary pieniężnej w związku z wprowadzeniem do obrotu artykułu rolno-spożywczego zafałszowanego,
  • -wszczął 1 postępowanie administracyjne z ustawy o jakości artykułów rolno-spożywczych zmierzające do wymierzenia kary pieniężnej,
  •  skierował 1 zalecenia pokontrolne do przedsiębiorcy wzywające do usunięcia stwierdzonej nieprawidłowości,
  •  skierował 2 informacje do PPIS z uwagi iż, w miejscu sprzedaży na wywieszce dotyczącej danego środka spożywczego lub w inny sposób, w miejscu dostępnym bezpośrednio konsumentowi finalnemu nie podano wykazu alergenów,
  • skierował 2 informacje do WIIH z uwagi na brak określenia ilości potrawy lub wyrobu, do której odnosiła się cena.


Ponadto:

  • zostaną skierowane 2 zalecenia pokontrolne do przedsiębiorcy wzywające do usunięcia stwierdzonych nieprawidłowości

Metadane - wyciąg z rejestru zmian

Akcja Osoba Data
Dodanie dokumentu: Danuta Karżel 31-10-2023 09:57
Osoba, która wytworzyła informację lub odpowiada za treść informacji: Danuta Karżel 31-10-2023
Ostatnia aktualizacja: - 31-10-2023 09:57